Hasta Takip Sistemi Nedir?
Uzaktan Hasta Takip Sistemi hastanın tedavi sonrası geleneksel klinik ortam dışında (Ev, vs) da doktoru tarafından takip edilip hastanın ulaşım maliyetlerinden ve kontrol için gereken süreden tasarruf etmesini sağlayan teknolojilerin genel adıdır.
Uzaktan hasta takip sistemi sayesinde hastaların doktorları ile iletişimi hızlandırarak tedavi sürecinde bağımsızlık, komplikasyonların önlenmesi ve kişisel maliyetleri düşürmekte ve hayat kalitesini arttırmaktadır. Uzaktan hasta avantajları sağlık hizmetlerinin bir kısmını eve taşıyarak sağlamaktadır. Ayrıca tedavi sonrası taburcu edilen hasta ve hasta yakınları bir sorun oluştuğunda takip edildiğinin bilmenin konforunu da yaşamaktadırlar. Bu fayda en çok kronik hastalarda ya da ameliyat sonrası kritik dönemde olan hastalar için daha önemlidir. Uzaktan Hasta Takip Sistemi fizyolojik verilerin takibi ile komplikasyonların daha oluşmadan belirlenmesi ile erken önlem alınmasını ve acil servis, hastane ziyaretlerini ya da ziyaret süresini düşürmeyi amaçlar. Klinik ortamdaki ziyaretlerin veya ziyaret sürenin düşüşü ile elde edilen verimliliğin uzaktan hasta takibinin iletişimine ve eğitimine daha fazla zaman ayrılması demektir.
Teknolojik Bileşenler
Uzaktan hasta takip sisteminin çalışmasını sağlayan 4 temel bileşen mevcuttur;
- Yerel Veri Depoları
Yerel veri depolama çözümleri sensörlerden alınan verilerin merkezi veri depolama alanlarına aktarılana kadar tutulduğu aracı ajanlardır. Örnek vermek gerekir ise Dakik Uzaktan Hasta Takip Sistemi Telefon Uygulamaları bu işlemi gerçekleştirmektedir. - Merkezi Veri Depoları
Merkezi Veri Depoları aracı ajanların gönderdiği veriyi saklayarak ihtiyaç halinde analizi için saklamaktadır. Ayrıca hastanın kronolojik olarak tüm verilerini tutmaktadır. Örnek olarak Dakik Uzaktan Hasta Takip Sisteminin Arka planda çalışmakta olan sistemleri bu görevi üstlenmektedir. - Teşhis uygulamaları
Hastanın toplanmış verilerini Merkezi Veri Depolarından düzenli olarak alarak inceleyerek Teşhis konulmasında ya da Teşhis Asistanlığı yapan uygulamaların tümüdür. Örnek olarak EKG den taşikardi tanısının konulması.
Uygulamalar
Hasta Takip Sisteminin kullanılmakta olduğu ya da Dakik Uzaktan Hasta Takip Sisteminin kullanılabileceği alanlar şöyledir.
- Diyabet tedavi süreci Takibi
- Kalp Rahatsızlıkları ve Tedavi Sonrası Takibi
- Doğurganlık
- Beslenme ve Diyetetik Takibi
- Hamilelik Süreci
- Çocuk Gelişimi Süreci
- Alerji Tedavi Süreci
- Psikolojik Tedavi Süreci
- Psikiyatrik Tedavi Süreci
Ayrıca veriler ile takibi mümkün, belirli bir programa tabii tüm hastalar ya da alanlar için de kullanılabilmektedir.
Kısıtlamalar
Uzaktan Hasta Takip Sisteminin kullanımında karşılaşılabilecek en büyük sorun hastanın öz disiplin ile motivasyonunu korumasıdır. Hastaların kendi sağlığını takibinde karşılaşacağı isteksizlik takibi sağlayan ekibin öz verisine bağlıdır. Ayrıca takip esnasında sağlanacak olan dönütler ve motive edici bir iletişim ile bu isteksizliğe daha hasta düşmeden önlenebilmektedir. Diğer bir ekonomik kısıtlama ise tedavi sürecinde uzaktan hasta takip sistemlerinin değerini sigortalar kuruluşları tarafından anlaşılamamış olması ve sigorta kapsamına alınmamış olmasıdır. Bu nokta da hastaya bu sistemi kullanmanın maliyeti yansımaktadır. Ancak yol, yemek, kontrol için ödenecek bedeller ve tüm diğer tetkik harcamalarının daha büyük bir maliyet çıkardığı özellikle kronik durumlarda hasta uzun dönemde karlı olacaktır.
Diğer teknik kısıtlama ise verilerin sistemler arasında uyumudur. Bu durumu aşmak için ICD, Loinc ya da ülkemizde SGK SUT Listesi gibi ortak kullanılabilecek sistemler mevcuttur. Hasta takip sisteminin seçimi aşamasında bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir.