E – İmza İle Neler Yapılabilir ?
Elektronik verilere eklenen güvenlik yazılımları olan e-imzalar ile gerçek hayatta yapılabilen işlemlerin birçoğu gerçekleştirilebilir.
E-imza ıslak imza ile aynı hukukî geçerliliğe sahiptir. Eklendiği e-postanın gerçek ya da tüzel bir kişi tarafından gönderildiğini garantiler. E-posta bir kere gönderildiğinde, yolda ya da varış yerinde değiştirilemez.
E-imzayı gerçek kişiler ve kurumlar adına yetkili olan kişiler kullanabilir. Böylelikle herhangi bir sorunda, inkâr edilemeyecek biçimde sorumlu olan kişiler belirlenmiş olunur.
E-imzalar, e-devlet uygulamalarında da kullanılabilir. Bunun yanı sıra e-imza uygulamalarının zorunlu olduğu; UYAP, EKAP, Sanayi Bakanlığı gibi kamu uygulamalarında da kullanılabilir.
Veri bütünlüğü ve kimlik bilgilerinin değiştirilememesi özelliklerinden dolayı güvenlik gerektiren her işte kullanılabilir. Ticarî işlemlerden kaynaklanan fatura belgelerinde e-imza özelliğini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bankalarda ve tüm hukukî işlerde elektronik imza uygulaması güvenle kullanılabilir. Ayrıca bu tür işlerde elektronik imza ile işlemlerinizi daha hızlı ve daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.
Kurumsal firmaların ve işletmelerin en çok harcama yaptığı alanlarda, yüksek oranda tasarruf sağlar. Fatura işlemleri, vergi işlemleri, sosyal güvenlik uygulamaları gibi işlemlerde kâğıt kullanımını ve yol masraflarını ciddî oranda azaltır.
Elektronik imza ile kurumsal firma sahipleri, imzalamaları gereken dokümanlar için daha az zaman ayırabilirler ve kalan zamanlarını daha verimli bir şekilde kullanabilirler. Ayrıca KEP sistemi entegrasyonu ile e-imza uygulaması daha verimli bir şekilde kullanılabilir.
E-imza nerelerde kullanılır?
– EPDK Bildirimlerinde
– E-Nota Projesinde
– Sigorta Poliçelerinde
– Sosyal Güvenlik Kurumu – E-Reçete Projesi
– Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sitemi
ve bu liste böyle devam edebilir